A sütőtökös részhez
6 - 700 g sütőtök
¼ szerecsendió lereszelve
2 csipet fahéj
Az alaptésztához
130 g olvasztott vaj
200 g barna cukor
3 db tojás
100 g liszt
2 csipet sütőpor
A csokis részhez
30 g kakaópor
150 g vagy apróra tördelt csoki csokipasztilla
A sütőtököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután a fűszerekkel egy aprítógépben, amennyire tudjuk, lezúzzuk.
Az alaptésztához a vajat összekeverjük a cukorral, majd kihabosítjuk a tojásokkal.
Ezután csomómentesre keverjük a liszttel és a sütőporral.
A tészta egyik felét beleöntjük az aprítógépbe, amiben a sütőtök van, majd jól lezúzzuk.
A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport és a csokit.
A sütőpapírral bélelt tepsi aljára rakjuk a csokis keverék ¾-ét, elsimítjuk, majd erre jöhet a sütőtökös rész.
A maradék csokis tésztát nagyobb pöttyökben rárakjuk és egy kis késsel belehúzgálunk, hogy mintás legyen a teteje.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kicsit hűlt, kockákra vágva tálaljuk.
Tökéletes előételnek vagy uzsonnára, kb. 18 bourekas lesz belőle. a sütetlen bourekákat akár 3 hónapig is lehet tárolni a fagyasztóban. Nem kell kiolvasztani, csak meg megkenni tojással, és kb. 45 percig sütni, vagy amíg barnára és ropogósra sül.
ÖSSZETEVŐK
Extra szűz olívaolaj,
1 közepes fej hagyma, apró kockákra vágva
½ kg gomba, vékonyan felszeletelve
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál pirospaprika
Csipetnyi törött pirospaprika-pehely vagy több ízlés szerint
Kóser só
Frissen őrölt fekete bors
½ kg leveles tészta, felolvasztva
1 tojás
Díszítés: szezámmag vagy mák
ELŐKÉSZÍTÉS
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, amelyet enyhén megkenünk olajjal, közepes lángon. Karamellizáljuk a hagymát aranybarnára. Adjuk hozzá a gombát a serpenyőbe, és pirítsuk aranybarnára.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát és a zúzott pirospaprika pelyhet, és párolja tovább egy percig, amíg a fokhagyma illatozni kezd. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Hűtsük le a tölteléket, mielőtt folytatnánk.
Tekerjük ki a tésztát és vágjuk 8 cm-es négyzetekre.
Helyezzünk 1 evőkanálnyi tölteléket mindegyik négyzet közepére. Hajtsuk a négyzetet háromszög alakúra. Villával nyomkodjuk össze a széleket.
Tegyük hűtőbe a bourekokat 30 perc.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral.
Verjük fel a tojást 2 evőkanál vízzel. Kenjük meg minden egyes bourekát a tojással, és szórjuk meg szezámmaggal vagy mákkal.
Süssük 175°C-on 25-30 percig, vagy amíg ropogósra és barnára sül.
12 friss füge
110 g puha kecskesajt
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
Só és frissen őrölt fekete bors
1/4 csésze datolya szirup (mézzel helyettesíthető)
Melegítsd elő a sütőt majd, vágd le a füge szárait, és minden egyes füge tetejébe vágj egy "X" -t, a gyümölcs alsó harmadáig. Helyezd a fügéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe . Ha kissé ingatagok, akkor vágj le egy kicsit a füge aljáról, hogy egyenesen álljanak.
Helyezz egy kecskesajtot nyomózsákba, és meleg kézzel masszírozd, amíg meg nem puhul. Vágj le egy kis lyukat a zacskó egyik alsó sarkán, és a sajtot mindegyik fügébe nyomd bele, egyenletesen elosztva a 12 füge között.
Finoman kend meg a fügéket olívaolajjal, és szórd meg kevés sóval és frissen őrölt fekete borssal.
Süsd a fügéket addig, amíg apró barna foltok jelennek meg a kecskesajton. A datolyamézet vagy a mézet ekkor óvatosan fel kell melegíteni egy kis lábasban, könnyen önthetőnek és melegnek kell lennie, de nem forrónak.
Kivesszük a fügét a sütőből, és ráöntjük meleg datolyamézet.
Szukot ünnepe egyike a három zarándok ünnepnek, ehhez kapcsolódva ajánljuk neked a Jeruzsálemi csicsóka leves receptjét.
1 kg csicsóka
1 evőkanál olívaolaj
1 fej fehér főzőhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 és fél csésze zöldségleves alaplé
1 doboz kókusztej
Só és fekete bors
Csipet cayenne bors
Apróra vágott gesztenye vagy apróra vágott pisztácia díszítésnek
Hámozzuk meg a csicsókát, majd aprítsuk fel kis darabokra. Egy leveses fazékban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Az apróra vágott hagymát puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, és még 1-2 percig pároljuk, amíg illatos nem lesz.
Adjuk hozzá az apróra vágott csicsókát, és öntsük fel zöldség-alaplével. Forraljuk fel, majd pároljuk az articsókát 20-25 percig, időnként megkeverve, amíg puha nem lesz.
Keverjük hozzá a kókusztejet, és alacsony lángon főzzük tovább. Ízlés szerint adjunk hozzá egy csipet cayenne-t, sót és borsot.
Levesszük a levest a tűzről, majd botmixer segítségével pépesre turmixoljuk.
Díszítsük apróra vágott gesztenyével vagy pisztáciával.